PERSBERICHT: Lipdub Schiedam 2012


Duizenden Schiedammers op de been voor prestigieuze wereldrecordpoging

Schiedam doet een gooi naar het wereldrecord lipdub. Het doel is om minimaal 6500 inwoners op de been te brengen en daarmee de huidige wereldkampioen, het Spaanse plaatsje Vic, van de troon te stoten. De route van de prestigieuze playbackact voert dwars door het historische centrum en toont de voornaamste highlights van de jeneverstad. De recordpoging is een initiatief van de Ronde Tafel Schiedam, in samenwerking met de gemeente en vindt plaats tijdens de Brandersfeesten op zaterdag 29 september.

Met de wereldrecordpoging willen de initiatiefnemers hun stad weer eens positief op de kaart zetten, na een jaar waarin het Schiedam publicitair gezien niet bepaald voor de wind ging. Inmiddels is gestart met de concrete voorbereidingen voor de lipdub, nadat de afgelopen maanden al intensief overleg is gevoerd met alle betrokken partijen over onder meer de haalbaarheid en de veiligheid rond deze enorme operatie.

Wat is een lipdub?
Een lipdub is een videoclip die bestaat uit één lang shot, waarin een aantal mensen een bekend liedje playbackt. Daarbij legt de camera een vooraf bedacht parcours af. Het fenomeen raakte bij het grote publiek bekend toen een aantal in Irak gelegerde militairen uit Groot-Brittannië in 2005 het nummer ‘Is This The Way to Amarillo?’ vertolkte. Hun video werd een enorme hit op internet en kreeg op tal van manieren navolging: lipdubs werden opgenomen door groepen vrienden, scholen, bedrijven en uiteindelijk zelfs complete steden.

Het wereldrecord voor meeste participanten is met 5771 deelnemers momenteel in handen van het Spaanse plaatsje Vic. De standaard voor lipdubs waaraan een hele stad meedoet en waarbij die stad ook als decor fungeert, werd echter vorig jaar gezet door Grand Rapids in de Verenigde Staten. Hoewel het wereldrecord net niet werd verbroken, was de internationale aandacht ongekend. De Grand Rapids lipdub was in de eerste maanden goed voor zo’n 4,5 miljoen views op YouTube.

Bekende Schiedammers
Schiedam is vastbesloten het huidige wereldrecord wél te verbeteren en de prestatie van Vic zelfs ruimschoots te overtreffen door minimaal 6500 mensen op de been te brengen. De organisatie is inmiddels in gesprek met een aantal bekende Schiedammers over hun deelname. Daarnaast wordt de hulp ingeroepen van bijvoorbeeld verenigingen om een deel van de route in te vullen en wordt een beroep gedaan op enthousiaste vrijwilligers. Het evenement wordt mogelijk gemaakt door een brede schare lokale sponsors, waaronder KETEL 1 Jenever en Roadrunner Koeriersdiensten.

De komende maanden wordt in ieder geval drie keer uitvoerig op locatie gerepeteerd. Ook is er voortdurend overleg met gemeente en hulpdiensten over de geplande route. Begin juni wordt bekendgemaakt welk liedje wordt gebruikt voor de Schiedamse lipdub.

Download Persbericht als pdf

krantenbericht


« Terug naar het overzicht